Make your own free website on Tripod.com

soal jawab forum.jpg (16851 bytes)

 

TIPS UTK KILATKAN BULU AYAM SERAMA

From:   <dyns@y...>
Date: Mon Aug 28, 2000 1:40am
Subject: Tips Utk Kilatkan Bulu Serama ...!!


Pagi semua ..!!
Hari ni saya nak kongsi bersama satu lagi tips bagi penjagaan ayam
serama.

Tips ini telah saya gunakan & hasilnyer sungguh memuaskan.
Selain dari memandikan ayam sekurang kurangnyer seminggu sekali dgn
menggunakan sampoo khas kiter boleh juga memberi ayam kiter makan pil
minyak ikan (alaaa minyak ikan yg kiter dok makan tu lahh). Saya mula
memberi ayam saya makan minyak ikan sejak berumur 2-3 bulan lagi.
Minyak ikan ini saya beri 2 hari sekali tapi bila ayam itu berumur 4
bulan keatas, saya mula memberi pil tersebut setiap hari. Khasiat
minyak ikan ini adalah utk mencantikkan/berkilat bulu ayam tersebut
selain dari menyihatkan lagi tumbesaran ayam itu.

Masaalah mungkin timbul hanya bila nak kasi makan minyak ikan
tersebut ialah tau tau jerlah nak suruh ayam makan pil ...!! Kena
pastikan sebelum nak suruh ayam tu makan, rendamkan dulu pil minyak
ikan itu kedlm air.

Baru baru ini saya terjumper minyak ikan cecair khas utk serama dan
cara penggunaannyer kiter campurkan kedalam dedak dan dedak ini akan
menyerap minyak ikan itu. Harga cecair minyak ikan itu rm 5.00 saja
di KL(Jln Ipoh) ni.

Inyasallah dgn memberi makan minyak ikan ini, selain dari bulunyer
berkilat, ayam kiter juga akan sentiasa sihat & cergas serta susah di
jangkiti penyakit.

Sekian, selamat mencuba..!!

Abang D

 

RESPON UTK KILATKAN BULU AYAM SERAMA

From: Ahmad Dzulkarnain Asmone  <azul@m...>
Date: Mon Aug 28, 2000 3:54am
Subject: RE: [serama] Tips Utk Kilatkan Bulu Serama ...!!

saya sokong dengan cadangan abg d berkenaan dengan bagi makan minyak ikan 
sayan dah guna minyak tersebut since bulan mei .....tapi jangan
terlebih....( sesungguhnya bila terlebih apa apa pun akan memudaratkan
ayam....Lagi satu jangan terlebih bagi minyak cukup sekadar satu penutup
minyak ikan dengan 250 grm dedak ayam


sekian 

azul

From: Sam  <saiffulsam@h...>
Date: Mon Aug 28, 2000 8:41am
Subject: Re: Tips Utk Kilatkan Bulu Serama & A+B-> C


a/kum w.b.t..

Cayalah ayam pun bagi vitamin 2 hari sekali..:)
bagi saya ayam tuh tentu sihat betul nie..

Untuk pengetahuan rakan; kuantiti tersebut bagi saya terlalu banyak..
Ini kerana vitamin adalah makanan tambahan & spt diketahui vitamin
tersebut bukannya makanan asasi..

Makanan yang diberikan kpd ayam tidak kiralah samada developer atau
protein tinggi atau apa saja sebenarnya kandungan protein, kalsium,
vitamin dll sudah seimbang bagi ayam tersebut; jadi vitamin tersebut
sebagai tambahan jadi berikan lah dalam masa seminggu sekali & ingat
selepas 2 jam (cecair + makanan) harus dibuang untuk elakkan
keracunan
bagi ayam..

Vitamin berlebihan akan menjadi racun kepada manusia dan haiwan..

-sam


From: P'Nick - Nik Rizwan  <nik_razman@h...>
Date: Mon Aug 28, 2000 7:55pm
Subject: RE: [serama] Tips Utk Kilatkan Bulu Serama ...!!

a'kum dan salams,

Berkenaan minyak ikan ni memang bagus dan seperti member semua cakap, tak
elok terlalu kerap. Cukup lah 2-3 kali seminggu. Dan kalau nak tengok ayam
tu 'galak' sikit, cuba bagi ulat burung. Jgn banyak dalam 2-3 ekor je.
Melompat˛ ayam tu. Seronok tengok!! Harga pun tak mahal. RM1 pun boleh beli
(pakai sukat)

Nik


From:   <sonpino@e...>
Date: Tue Aug 29, 2000 9:55am
Subject: Re: Tips Utk Kilatkan Bulu Serama ...!!

halo bang D,

sila beri address kedai untuk beli minyak ikan tu yang kat jalan
ipoh....kedai apa tu? ada jual makanan dan vitamin ayam?

Lam.


From:   <dyns@y...>
Date: Tue Aug 29, 2000 6:33pm
Subject: Re: Tips Utk Kilatkan Bulu Serama ...!! Add kedai !!!

Pagi semua ..!!
Nama kedai tak ingatlahh tapi lokasinya mengadap simpang ke Pat Tin,
Kalau dari KL u akan jumper Mc Donald .. u terus sikit lagi kedapan,
lepas tu u akan nampak satu sign board parking aaa masuk simpang
belah kiri tu , kedai tu ujungg sekali dan sebelah kedai tu ada jual
spare part kereta. Kalau u kedepan sikit jer lagi, u akan jumper
sungai/masjid kg batu. Sebenarnyer kedai ni jual burung dan peralatan
memancing dan aderlah 3 4 ekor serama tapi makanan,sampoo,vitamin utk
serama banyak dia jual. Oklah Lam selamat mencari ... alaaa jumper
punyerlahh kedai tu tepi jalan jerr ... kalau jumper Mc Donald,
jumperlah kedai burung tuu ..!!

Abang D - http://serama-ns.tripod.com


From: Ahmad Dzulkarnain Asmone  <azul@m...>
Date: Tue Aug 29, 2000 7:58pm
Subject: RE: [serama] Re: Tips Utk Kilatkan Bulu Serama ...!! Add kedai !! !

Ok untuk kekawan semua owner kedai tu kawan saya nama dia Mr Lim Say Ho

alamat tersebut ialah 846, batu 4 1/2 Jalan Ipoh 51200 Kuala Lumpur no tel
62580376

Semalam baru saya pergi kesana 
ader seekor serama B tapi nampak macam A baru 230gram warna memang
cantik.....
kalau sesiapa yang berminat boleh kesana untuk tengok untuk buat baka pasal
harga boleh runding....
Kedai dia ader jual macam macam dedak, jagung ,shampoo dan lain lain lagi
tetapi vitamin hanya kalsium sahaja...

kalau sesiapa nak pergi abd d dah bagi carita pasal location nya

ok sampai disini...

bye 

azul