Make your own free website on Tripod.com

soal jawab forum.jpg (16851 bytes)

 

MASAALAH KEKERAPAN & WAKTU YG SESUAI.

From:  seramans@y...
Date:  Wed Aug 8, 2001  6:10 am
Subject:  Hentaman Terlalu Kerap & Waktu Yg Sesuai/Tebaik !!!

Satu lagi tajuk yg boleh dibincangkan ... agak melampau tapi 
penting !!

Sebelum saya membuka perbincangan ini .... ingin saya nyatakan iaitu 
tujuan saya adalah utk mempastikan :

1. kesihatan serama ... jantan maupun induk sentiasa sihat.

2. utk mendapatkan benih/baka terbaik .. sihat, cantik & kuat.


Serama ni ada bermacam peel, ada yg kalau nampak serama betina .. 
dikejarnya sampai dapat. Ada pulak tu .. sekali acah, si betina 
melompat lari .. si jantan terus buat donoo. Yg kes buat donoo nilah 
yg kacau sikit .. tuan punya kena campur tangan sikit .. bukan apa .. 
tolong pegang si betina tu jerr ( aaa Jeff dah mula senyum!!!). Kalau 
kita dah pegangkan si betina tu .. maknanya bolehlah kita suakan pada 
si jantan tu seberapa kerap yg boleh utk sijantan projek (agak agak 
SAM susah sikit nak buat cam ni .. heheheh !!) so persoalannya 
seberapa kerapkah yg boleh kita suakan sibetina kpd sijantan supaya 
berprojek (hehehe betul ker ayat saya ni ??)

serama ni sama jer ngan ayam biasa .. selagi dia boleh/terdaya ..dia 
akan projek !!

satu lagi persoalannya .. bagi ayam serama yg bukan saja digunakan 
utk dibuat baka malah digunakan utk masuk bertanding ... mencampurkan 
sekali serama jantan dgn serama induk tidak digalakkan (utk 
mengelakkan ekornya senget sikit & kaki yg tak cantik) so bagi jantan 
& induk diasingkan .. dicampurkan utk projek ajer ... pada waktu 
manakah yg paling sesuai sekali kita boleh campur agar .. benih yg 
terjadi mempunyai benih terbaik .. sihat, cantik & kuat ??? adakah 
pada waktu pagi?, t/hari?, petang? or malam ?

soalan terakhir ... berapa ekor indukkah yg sebaiknya utk sekor 
serama jantan ?? saya risau gak ni ... sebab RI saya sekarang ni 
mempunyai 3 bini ... ngalahkan tuan dia lak .. hehehe !! kalau banyak 
bini .. tau tau jerlah kena layan sama rata .. so ini tak menjejaskan 
kesihatan sijantan tu ker ??

aaaa banyak eh lak soalannya .. saya harap boleh kita bincangkan 
bersama yekk !!!

Sekian

Abang D

080801/ 14:01

JAWAPAN MASAALAH KEKERAPAN & WAKTU YG SESUAI

From:  "MOHAMAD YUSTAVIAN" <m_yustavian@h...>
Date:  Fri Aug 10, 2001  12:45 am
Subject:  Re: [serama] Hentaman Terlalu Kerap & Waktu Yg Sesuai/Tebaik !!!

 akum sedaraa Abang D

lama tak kirim emel kat AD . tiba -tiba jer hati tergerak nak buka emel pagi ni sebab saya tengah menaip maklumat untuk program anti dadah yang diadakan minggu hadapan oleh pihak PEMADAM . Mengenai soalan pertama abang D kalau dari pengalaman yang tleah diajarkan pada saya ayam ajntan ni selalunya menghentam pada sebelah pagi sekali dan sebelah petang sekali sebelum masuk tidur iaitu lebih kurang dua kali dan bagi ayam jantan yang sihat ia boleh dilakukan tiga  kali iaitu waktu tegah hari untuk mendapat lebih kebarangkalian untuk ayam betina cepat bertelur  dan empat kali maksimum sebab kalau lebih nanti lemah lutut pula ayam nanti......proses sebegini selalunya diteruskan selama sebulan paling tinggi dan kadang kadang dalam massa dua minggu pun kalau si betina subur sudah bertelur.

soalan kedua

Bagi saya apa yang telah diajarkan pada saya memang seekor betina adalah yang paling ideal suapaya proses bertelur cepat tapi kalau nak letak tiga itulah yang paling maksimum sebab kadang kadang ayam jantan ni pemilih sedikit sebab concentrate pada satu jer lepas betina tu bertelur baru dia layan yang lain....tapi pastikan induk betina yang dicampurkan tidak bergaduh sebab kalau ada induk yang dominan (kuat) maka akan menimbulkan masalah pada induk yang lemah maka ia akan membantutkan proses bertelur......

ok lah bang D

Itulah apa yang telah diajarkan pada saya oleh beberapa penternak ayam di tempat saya . kita hanya berusaha hanya tuhan menetukan.


 

From:  "HS" <wal@p...>
Date:  Fri Aug 10, 2001  3:40 am
Subject:  Re: [serama] Hentaman Terlalu Kerap & Waktu Yg Sesuai/Tebaik !!!


Sperm-count paling tinggi pada pagi dan petang.
 
 
Dari pengalaman saya, 3 masih OK.  Apa yang I buat ialah, hari ini, I masuk ke sangkar A yang ada 2 ekor betina, esok, masuk ke B, 2 betina, lusa, balik ke A.  Tapi I rasa, cara ini, masih OK kalau ada sangkar C, 2 betina.  Jadi, 6 betina, 3 sangkar, bergiliran.
 
Jantan itu harus ada diet special - sawit, vitamin, dan cukup protein berqualiti tinggi. Kalau boleh makanannya harus ada protein setinggi 30%-35%
 

 

From:  zaharss@t...
Date:  Fri Aug 10, 2001  4:30 am
Subject:  Re: [serama] Hentaman Terlalu Kerap & Waktu Yg Sesuai/Tebaik !!!

HS, you cakap yg jantan need a special diet i.e vit& protein.kalau I 
bagi buah sawit terus bolehke.My area ada banyak palm oil estate.
How about ulat burung.Iapun high proteinkan.

zaharss
ajil
terengganu
From:  "HS" <wal@p...>
Date:  Fri Aug 10, 2001  7:24 am
Subject:  Hentaman Terlalu Kerap & Waktu Yg Sesuai/Tebaik !!!


Maksud I, buah sawit terus.  Ketuk dan bagi 2-3 biji seminggu.  Ulat burung terlalu menggemukkan, maybe okey kalau seminggu sekali. Jangan berikan terlalu banyak ulat burung kepada betina. Betina yang gemuk ada masalah bertelur - "egg binding" dll.

HS